J. Szopiński pyta: Czy bez TVN za wojska USA w Polsce zapłacimy więcej?

Podczas sesji Sejmu RP 11 sierpnia, oświadczenie wygłosił kujawsko-pomorski poseł Lewicy Jan Szopiński. Dociekając przyczyn pośpiesznego procedowania nowelizacji ustawy o radiofonii i telewizji, zapytał m.in.: – Czy atak na inwestycje spółki Discovery popieranej przez prezydenta Bidena jest odpowiedzią na utracony dla PiS kontrakt związany z budową Fortu Trump, propagandowej bazy wojskowej ku czci prezydenta Trumpa? I było to pytanie jedno z wielu…

" – Moi wyborcy prosili mnie o wystąpienie w debacie nad „lex TVN” i poparcie niezależnych mediów, ale pani marszałek Witek tak bardzo bała się prawdy o sobie i swoich partyjnych kolegach, że ograniczyła do zaledwie czterech osób liczbę przedstawicieli mojego klubu, którzy mogli z tego miejsca się wypowiedzieć.

Zastanawiające jest, dlaczego pani marszałek i politycy PiS-u tak bardzo boją się TVN? Przecież jeśli ktoś nie zamierza łamać prawa, kłamać, kraść, oszukiwać, łamać praw człowieka, niezależności prokuratury i sądów, zatrudniać rodziny i konkubinatu na koszt państwa, latać samolotem na koszt podatników, to nie ma powodu, by bać się niezależnych mediów. A jednak politycy prawicy śmiertelnie boją się TVN. Bo TVN jest telewizją niezależną, w dodatku amerykańską, czyli niedostępną z Alei Ujazdowskich i Nowogrodzkiej, a jej dziennikarzy nie da się kupić za czapkę gruszek albo 30 srebrników.

Tym większy szacunek wyrażam dzisiaj, z tego miejsca, z Sejmu Rzeczypospolitej wobec dziennikarzy i władz TVN. W imieniu moich wyborców z Kujaw i Pomorza składam serdeczne podziękowania za 20 lat profesjonalizmu i dziennikarskiej niezależności, dzięki której żaden minister nie mógł zamieść pod dywan afer związanych z obronnością Polski, zakupami trefnych sprzętów medycznych, biciem pałkami dziennikarzy, kładzenia lipnej stępki dla promocji pana premiera ani żadnej innej.

Sposób, w jaki prawica potraktowała dzisiaj spółkę Discovery, tylko po to, aby zakneblować usta dziennikarzom TVN, świadczy o tym, że rząd i politycy PiS starają się sprowadzić Polskę do poziomu krajów trzeciego albo czwartego świata, w którym nie ma stabilnego prawa i nie ma warunków do wieloletniego inwestowania, a rządząca partia nie ma zahamowań w zwalczaniu wolnych sądów, niezależnych prokuratur, związków partnerskich i legalnej opozycji.

szopinski3 11.8

Obejrzyj nagranie wideo TUTAJ  lub klik foto.

Trudno oczekiwać, by liczące się kraje europejskie i światowe akceptowały tak rządzony kraj jako swojego partnera.

Dlatego w imieniu moich wyborców pytam, czy atak na inwestycje spółki Discovery popieranej przez prezydenta Bidena jest odpowiedzią na utracony dla PiS kontrakt związany z budową Fortu Trump, propagandowej bazy wojskowej ku czci prezydenta Trumpa?

Jakim budżetem i z czyjej kieszeni miał zarządzać resort obrony narodowej w związku z przygotowaniem infrastruktury technicznej oraz funkcjonowaniem kontyngentu wojsk USA na terenie Polski w latach 2021–2022?

Analitycy twierdzą, że w odpowiedzi na podjęte przez rząd działania przeciwko amerykańskim inwestorom Stany Zjednoczone zmniejszą nakłady na stacjonowanie wojsk amerykańskich w Polsce i przeniosą je na polskich podatników.

Czy w związku z tym rząd zamierza wypuścić obligacje na pokrycie dodatkowych kosztów pobytu wojsk amerykańskich w Polsce?

Czy będzie wnioskował o zmniejszenie liczby amerykańskich żołnierzy w naszym kraju? Z odpowiedzią na to pytanie wiążą się losy Polski, bezpieczeństwa Polski i bezpieczeństwa Europy. A dlaczego? Nie muszę chyba tego uzasadniać.

Niech żyją wolne media! Niech żyje TVN!".

Opr. nim, 11 sierpnia 2021 r.