Najnowsze informacje - SLD

Senat do likwidacji

Z obrzydzeniem obserwujemy parlamentarną scenę w Polsce. Wydaje nam się, że zamiast reagować w sposób okazjonalny, łatając dziury - jak to zaproponował prezes Jarosław Kaczyński - dobrze byłoby podejść...

12.04.2018

Senat do likwidacji

12.04.2018

Program: "Przywrócimy Normalność - Godne życie, sprawiedliwa i nowoczesna Polska"

Przyjęty 23 stycznia 2016 r. na kongresie partii dokument „Godne życie, sprawiedliwa i nowoczesna Polska” stanowi obowiązujący program Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Przedstawia on podstawowe...

10.04.2018

10.04.2018

Najniższa emerytura powinna wynosić 1911 zł na rękę, bez względu na płeć.

Emerytury w Polsce są za niskie? Tak! Najniższa emerytura powinna wynosić 1911 zł na rękę, bez względu na płeć.

...
05.03.2018

Najniższa emerytura powinna wynosić 1911 zł na rękę, bez względu na płeć.

...
05.03.2018
Arrow

Pozostałe aktualności

Goście z Kujaw i Pomorza w Strasburgu

17 kwietnia 2018 r. od niedzieli (15 kwietnia br.) na zaproszenie europosła Janusza Zemke w Strasburgu przebywa 54-osobowa grupa z Polski. Wśród zaproszonych znaleźli się laureaci konkursów europejskich, prowadzący kursy komputerowe, wolontariusze i działacze różnych organizacji.
Wspólnie zbieraliśmy podpisy pod zmiana ustawy tzw. dezubekizacyjnej

Biura SLD na Śląsku zostały otwarte dla Komitetu Obywatelskiego, którego zadaniem było przegotowanie projektu ustawy zmieniającej tzw. ustawę dezubekizacyjną i zebraniu 100 tysięcy podpisów poparcia. Nowe prawo wprowadzone przez rzędy PIS-u są formą represji na Polkach i Polakach, byłych oficerach Milicji i Policji stojących ówcześnie na straży bezpieczeństw obywateli. Wielokrotnie swe poświecenie przypłacili zdrowiem, aby teraz Państwo się od nich odwróciło.

Koordynację działań Komitetu wzięła na siebie Federacja Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP. Szefem Komitetu jest Andrzej Rozenek (rekomendowany przez nas członek SLD), który od sierpnia br. razem z gen. Markiem Dukaczewskim, Januszem Zemke, Małgorzatą Winiarczyk-Kossakowską, Katarzyną Piekarską i Stanisławem Wziątkiem aktywnie uczestniczy w spotkaniach z zainteresowanymi tym tematem emerytowanymi wojskowymi, w całym kraju.

Ustawa dezubekizacyjna wprowadzona przez rząd PiS i obowiązująca od 1 października br. dotyka wielu osób które zaczynały służbę w czasach PRL i, jak określono: pełniły ją „na rzecz totalitarnego państwa”. Została uchwalona w wielkim pośpiechu bez żadnych konsultacji i według wielu prawników zawiera przepisy niezgodne z Konstytucją.

Zgodnie z ustawą obniżono do najniższego wymiaru emerytury i renty tych, którzy przepracowali w Służbie Bezpieczeństwa PRL całe dorosłe życie, ale też tych, którzy u schyłku PRL zaledwie otarli się o SB, przeszli weryfikację i w III RP byli funkcjonariuszami policji czy UOP/ABW. Ustawa obejmuje też absolwentów i studentów WSO w Legionowie kształcącej kadry dla SB, a nawet uczestników kursów organizowanych przez legionowską szkołę.

Ustawa dotyczy nie tylko byłych funkcjonariuszy SB, ale też funkcjonariuszy BOR, Straży Granicznej, Państwowej Straży Pożarnej, Żandarmerii Wojskowej (dawniej WSW), pracowników pionu wywiadu i kontrwywiadu, łączności i techniki MSW.

Osoby chętne do złożenia podpisu pod projektem mającym pomóc osobom, które kiedyś nas chroniły, zapraszamy do biur:

- SLD w Katowicach przy ul. Warszawskiej 6 (pokój nr 106). Dyżury mają miejsce we wtorki i czwartki od godz. 15:00 do 17:00,

- SLD w Częstochowie przy ul. Nowowiejskiej 10/12.  Dyżury mają miejsce od poniedziałku do piątku od godz. 11:00 do 13:00,

- SLD w Bielsku - Białej przy ul. Plac Ratuszowy 4. Dyżury mają miejsce w każdą środę od godz. 14:00 do 17:00,

- Śląskie Stowarzyszenie Pomocy Ofiarom Przestępstw w Siemianowicach Śląskich przy ul. kapicy 15.  Dyżury mają miejsce co dziennie od godz. 9:00 do 18:00.

W razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji pod numer tel.: 604-085-966.

SLD w mediach

Dalej